El Mediterrani occidental, més càlid i salat

19 d’agost del 2010

Cada any la temperatura de la capa profunda del Mediterrani occidental augmenta 0,002 ºC, i la seva salinitat, un 0,001 d'unitat de salinitat. Aquests canvis, encara que mínims d'any en any, es produeixen de forma contínua i constant amb una acceleració des dels anys ‘90.

Els resultats són consistents, "però per a confirmar aquesta tendència a l'acceleració necessitem més anys d'observació", assegura Manuel Vargas-Yáñez, autor principal del treball i investigador al Centre Oceànic de Màlaga de l'Institut Espanyol d'Oceanografia (IEO).

En el seu estudi, publicat al Journal of Geophysical Research, els investigadors van analitzar la temperatura i salinitat de les tres capes del mar Mediterrani: la superior (des de la superfície fins als 150-200 metres amb aigua que entra de l'Atlàntic), la intermèdia (dels 200 als 600 metres de profunditat amb aigua del Mediterrani oriental que entra a la conca occidental a través del canal de Sicília), i la profunda (dels 600 metres al fons del mar amb aigua del Mediterrani occidental).


"Aquestes capes, sobretot la profunda, ocupen un volum immens, i escalfar cada any una mil·lèsima la seva temperatura requereix d'una quantitat grandíssima de calor", puntualitza l'investigador.


L'equip també ha observat un augment de la salinitat i l'escalfament de la capa intermèdia del mar. A la capa superior no l'han vist de forma clara, "però podem inferir-ho a partir de l'escalfament de l'aigua profunda i de treballs d'altres equips i les nostres investigacions en curs", declara Vargas-Yáñez.

L'equip de recerca va recopilar les dades de temperatura i salinitat a través de la base de dades MEDATLAS (Atles de la Mediterrània amb dades oceanogràfics), i els dels programes de monitoratge de l'IEO. Es van prendre totes les dades del Mar d’Alborán, del Mar Català-Balear, del Golf de Lleó, Mar Lígur, Mar Tirrena i de la conca algeriana, entre 1943 i 2000. "Cal donar suport a les xarxes ja existents i construir-ne de noves per a monitoritzar el mar. Només d'aquesta manera es poden detectar, de manera fiable i robusta, els canvis que s'estan operant en ell", conclou Vargas-Yáñez.

Cita bibliogràfica: Vargas-Yañez, Manuel; Zunino, Patricia; Benali, Ayoub; Delpy, Michael; Pastre, Flora; Moya, Francina; del Carmen García-Martínez, María; Tel, Elena. “How much is the western Mediterranean really warming and salting?” Journal of Geophysical Research-Oceans 115: C04001, 1 d'abril de 2010.


Font d'informació: SINC

Autor fotografia: Manuel Vargas-Yáñez

Read more...

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP